Ciasto makowo – serowe

 

(czas przygotowania około około 2h)

Tradycyjny, wielokrotnie sprawdzony przepis na rewelacyjne ciasto makowo – serowe 🙂 Zapraszamy serdecznie do spróbowania!

 

Składniki:

część makowa

  1. 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  2. 1 szklanka cukru pudru
  3. 25 dkg maku (sparzyć i zemleć dwukrotnie)
  4. 4 łyżki mąki
  5. 1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. bakalie

część serowa:

  1. 6 jajek (oddzielić białka jak poprzednio)
  2. 15 dkg masła
  3. 3/4 szklanki cukru
  4. 75 dkg twarogu (zmielić lub użyć specjalnego na sernik)
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. bakalie

dodatkowo:

czekolada mleczna lub deserowa wedle naszego uznania

 

Przygotowanie:

część makowa

Żółtka utrzeć z cukrem, mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę. Następnie mak z mąką dodać do utartych żółtek i razem przez chwilę ucierać. Na koniec dodać pianę z białek i bakalie, razem delikatnie wymieszać. Masę makową wylać na dno blachy.

Część serowa

Masło ucierać z cukrem, dodając po żółtku i porcjami ser. Mąkę wymieszać z proszkiem, białka ubić na sztywno. Do utartej masy serowej dodać mąkę z proszkiem, razem utrzeć, na koniec białka i bakalie, delikatnie wymieszać. Uzyskaną masę wyłożyć łyżką na wylaną wcześniej masę makową, wyrównać. Piec ok. 50-55 min. w temp. 160-170 st. na złoto-brązowy kolor.

Ostudzone ciasto makowo – serowe polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy aby czekolada zastygła.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

28 ÷ 7 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital