Golonka w piwie

 

(czas przygotowania około 3h + marynowanie)

Jedni nienawidzą inni natomiast kochają, a Wy? My mieliśmy mieszane uczucia, ale golonka w piwie to strzał w dziesiątkę! Polecamy Wam gorąco 🙂

Składniki:

  1. 2 golonki
  2. 300 ml jasnego piwa
  3. 2 średniej wielkości cebule
  4. 1,5 łyżki musztardy (jeśli golonki są spore to możemy dać więcej)
  5. sól (około 1 łyżeczka, ale jeśli wolimy możemy dodać mniej lub więcej wedle uznania)
  6. pieprz grubo mielony
  7. szczypta ziół prowansalskich
  8. szczypta wędzonej papryki w proszku
  9. smalec

Przygotowanie:

golonki myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy musztardę, sól, pieprz, zioła, wędzoną paprykę. Golonki nacinamy nożem, nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia cebulę kroimy w pióra i dodajemy do niej nadmiar marynaty z golonek. Golonki natomiast smażymy na smalcu. Gdy będą mocno przyrumienione dodajemy do nich cebulę z marynatą i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie całość zalewamy piwem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 2-2,5h (sprawdzamy czy golonki są miękki, w razie czego trzymamy je dłużej).

Uwaga! Do smażenia i duszenia najlepsze będzie naczynie z grubym dnem. Musimy także kontrolować czy nasze piwo nie wyparowało, w razie czego dodajemy odrobinę więcej.

Golonka w piwie powinna być podawana z chlebem i chrzanem!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Golonka w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

80 − = 71

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital