Pieczony kurczak

 

(czas przygotowania około około 1,5h + marynowanie)

Kurczaka lubi chyba każdy, problem jest tylko z wyborem dobrej jakości mięsa… Zawsze zwracajcie na to uwagę, a najlepiej nawiążcie kontakt z osobą mieszkającą na wsi, która pomoże Wam wskazać źródło dobrego i zdrowego mięska 🙂 A tymczasem zapraszamy na pysznego pieczonego kurczaka!

Składniki:

  1. 1 kurczak w całości
  2. 2 łyżki miodu
  3. 3 większe ząbki czosnku
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. rozmaryn (około pół łyżeczki)
  6. szczypta tymianku
  7. sól czosnkowa lub zwykła
  8. pieprz grubo mielony

Przygotowanie:

kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy w kilku miejscach, nacieramy sporą ilością soli i pieprzu. Następnie przykrywamy go i wstawiamy do lodówki najlepiej na około 10h. W miseczce mieszamy miód, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i mieszanką nacieramy kurczaka. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na co najmniej 2h do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy około godziny. Po tym czasie obracamy go na drugą stronę i dopiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Warto także umieścić na najniższym poziomie piekarnika garnuszek z wodą.

Uwaga! Czas pieczenia kurczaka może być dłuższy lub krótszy – zależy od wagi. Nasz miał orientacyjnie około 2-2.5 kg.

Pieczony kurczak najlepiej smakuje z ziemniakami i sałatą.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Pieczony kurczak

Odpowiedz na „MagdalenaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital