Surówka z pieczonych buraczków

 

(czas przygotowania około 10 minut + pieczenie)

Zasmażane buraczki lub ćwikłę robimy często, a tym razem postawiliśmy na nowość i była surówka z pieczonych buraczków – polecamy 🙂

Składniki:

  1. 500g buraków
  2. pół cebuli
  3. pół jabłka
  4. 0,5 łyżeczki cukru
  5. sok z cytryny (opcjonalnie ocet)
  6. sól
  7. pieprz

Przygotowanie:

buraczki myjemy, owijamy folią aluminiową (nie obieramy ich!) i pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika (pozostawiamy w folii) i odstawiamy aby ostygły. Następnie obieramy, ścieramy na tarce z większymi oczkami i przekładamy do miski. Jabłko obieramy, również ścieramy i dodajemy do buraków.

Cebulę drobniutko siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Surówkę doprawiamy cukrem (w razie czego można dodać więcej), solą, pieprzem i cytryną do smaku.

Surówka z pieczonych buraczków może być podawana jako dodatek np. do pieczonego kurczaka i ziemniaków 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Surówka z pieczonych buraczków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

30 + = 37

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital