Pudding ryżowy

 

(czas przygotowania około 25 minut)

Dla niektórych wspomnienie z dzieciństwa, dla nas pudding ryżowy to pomysł na pyszne śniadanie lub lunch, zwłaszcza że jego smak możemy modyfikować poprzez ulubione dodatki 🙂

Składniki:

  1. 0,5 szklanki ryżu
  2. 2,5 szklanki mleka (jeśli mamy nietolerancje możemy użyć np. mleka migdałowego)
  3. 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli jesteśmy na diecie możemy pominąć)
  4. 0,5 łyżki masła
  5. szczypta soli
  6. 1 łyżka miodu/ksylitolu/stewii

dodatkowo: np. cynamon, rodzinki, orzechy, owoce, syrop klonowy, kawałki gorzkiej czekolady itp.

Przygotowanie:

do garnka wsypujemy ryż, dodajemy mleko, masło, sól, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia co chwilę mieszając. Następnie ściągamy pokrywkę i gotujemy około 20 minut lub nieco dłużej, tak aby ryż był miękki. Kolejno dodajemy miód/ksylitol/stewię, cukier waniliowy (jeśli w ogóle używamy czegoś słodkiego). Pudding ryżowy powinien już być dosyć gęsty, a zgęstnieje jeszcze bardziej podczas stygnięcia. Próbujemy jego smak, w razie czego dosładzamy.

Gotowy pudding ryżowy podajemy z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Pudding ryżowy

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 82 = 91

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital