Chleb jaglany (bezglutenowy)

 

(czas przygotowania około 20 minut + czekanie na wyrośnięcie ciasta i pieczenie)

Lubicie eksperymentować z pieczywem? My bardzo! Nasz chleb gryczany z 2 składników bardzo przypadł Wam do gustu (przepis tutaj), a dzisiaj zapraszamy na chleb jaglany! Jest bezglutenowy, zdrowy i z pewnością sprawdzi się dla osób na diecie 🙂

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki jaglanej
  2. 1 szklanka mąki gryczanej
  3. 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  4. 170g jogurtu naturalnego
  5. 1 szklanka mleka
  6. 1 łyżka suchych drożdży
  7. 2 łyżki masła (temperatura pokojowa)
  8. 2 łyżeczki cukru
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 2 łyżki ziarenek słonecznika

dodatkowo: masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

pół szklanki mleka podgrzewamy aby było ciepłe, ale nie gorące, ściągamy z ognia, dodajemy do niego cukier i drożdże, odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W misie miksera umieszczamy wszystkie mąki, jogurt, sól, masło, pozostałe mleko i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy drożdże i ponownie miksujemy. Ziarenka słoneczna (lub jakiekolwiek inne jeśli wolimy np. dyni) podprażamy krótko na suchej patelni, dodajemy do masy na chleb jaglany i mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem, przekładamy ciasto i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Chleb jaglany pieczemy około 50 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek nie jest mokry wyciągamy go z piekarnika i z formy na ściereczkę.

Uwaga! Niestety chleb jaglany trochę się kruszy (jak wszystkie bezglutenowe). Jeśli bardzo nam to przeszkadza to możemy dodać trochę siemienia lnianego do ciasta co powinno ciut poprawić sytuację.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Chleb jaglany (bezglutenowy)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 ÷ = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital