Chrupiąca ciecierzyca

 

(czas przygotowania około 35 minut)

Szykujecie się na wieczorne oglądanie filmu lub zwyczajnie lubicie podjadać wszelkiego rodzaju chrupiące pyszności? Jeśli tak, a do tego staracie się dbać o zdrowie i figurę to chrupiąca ciecierzyca z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂

Składniki:

  1. 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z kartonika lub puszki)
  2. 1 łyżka oliwy z oliwek
  3. 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  4. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  5. 1/4 łyżeczki soli (mniej lub więcej – zależy od naszych preferencji)

Przygotowanie:

ciecierzycę odsączamy i osuszamy. Następnie układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami, łączymy z podpieczoną ciecierzycą i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciecierzycę w środku do ostygnięcia.

Uwaga! My używaliśmy funkcji góra – dół. Oczywiście każdy piekarnik jest trochę inny, więc radzimy po upieczeniu spróbować czy pieczona ciecierzyca jest dla nas wystarczająco chrupiąca, jeśli tak to możemy ją od razu wyciągnąć,

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

4 komentarzy “Chrupiąca ciecierzyca

    • Hmmm.. my zazwyczaj kupujemy w kartoiku lub puszce w zalewie (zalewę wylewamy), ale zapewne ze słoiczka też wyjdzie 🙂 Pozdrawiamy!

       

Odpowiedz na „klaravanpureAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital