Nuggetsy na patyku

 

(czas przygotowania około 20 minut, porcja dla 2-3 osób)

Prosta w przygotowaniu i pyszna przekąska za imprezę czy spotkanie w gronie przyjaciół – zapraszamy na nuggetsy na patyku 🙂

Składniki:

  1. 2 filety z piersi kurczaka (lub pierś indyka)
  2. 0,5 szklanki mąki
  3. 2,5 szklanki śniadaniowych płatków kukurydzianych
  4. 1 szklanka mleka
  5. 1 jajko
  6. pół łyżeczki parmezanu (opcjonalnie)
  7. sól
  8. pieprz
  9. papryka ostra
  10. papryka wędzona

dodatkowo: olej i patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

mięso myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane kruszymy, przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy razem z mąką, mlekiem, jajkiem, parmezanem i przyprawami. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i obtaczamy dokładnie w panierce. W głębszym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej. Gdy osiągnie bardzo wysoką temperaturę smażymy nuggetsy (patyczkami do góry), do momentu osiągnięcia złotego koloru. Następnie wyciągamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe nuggetsy na patyku podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Nuggetsy na patyku

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 × 1 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital