Chałka drożdżowa


x

Normalny

Tani


Chałka drożdżowa była zawsze u nas pieczona w Wielki Piątek, ale nie tylko. Choć prosta do zrobienia to jej smak i zapach, który rozchodzi się po całym domu to czysta poezja 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 35 min 1 h 20 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
2

  • mąka chlebowa - 1 kg

  • ciepła woda - 400 ml

  • cukier - 100 g

  • drożdże - 30 g

  • jajka - 3 sztuki

  • masło - 100 g

  • sól - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • olej/oliwa z oliwek

  • jajko - 1 sztuka

  • rodzynki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Mąkę dzielmy na dwie części - 850g i 150g. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do misy miksera wlewamy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę (850g), cukier, sól i wyrabiamy (najlepiej użyć do tego specjalnych końcówek) do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Następnie dodajemy ostudzone masło i jajka, ponownie wyrabiamy (7-8 minut), po tym czasie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę.

Jeśli przed wsypaniem całości uznamy, że konsystencja ciasta jest dobra (nie klei się, ale jest gładka i elastyczna) to nie dodajemy reszty. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek misy miksera, wyłączamy robota.

Ciasto na chałkę następnie wyrabiamy ręcznie około 5-7 minut, wkładamy je do miski, skrapiamy delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

Po tym czasie robimy w cieście wgłębienie pięścią i odkładamy na kolejne 40 minut, powtarzamy czynność i ponownie odkładamy na 40 minut. Łącznie ciasto powinno odpoczywać 120 minut.

Wyrośnięte ciasto na chałkę dzielimy na dwie części, jeśli chcemy do jednej z nich możemy dodać rodzynki. Każdą z części dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.

Formy smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy chałki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut.

Kolejno jajka roztrzepujemy (możemy dodać odrobinę wody) i smarujemy nimi ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chałki 35-40 minut.

Chałka drożdżowa najlepiej smakuje pierwszego dnia z masłem lub domowym dżemem!

Uwagi

Oczywiście ciasto możemy wyrabiać ręcznie jeśli nie mamy robota z odpowiednimi końcówkami. Czas przygotowania nie jest długi, ale musimy doliczyć czas oczekiwania.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.