Ciasto lion (bez pieczenia)


x

Łatwy

Drogi


Prosto, bez pieczenia i naprawdę pysznie! Ciasto lion gości u nas często i zawsze znika błyskawicznie 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
25 min
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • batony lion - 7 sztuk

  • herbatniki - 400 g

  • masło - 100 g

  • kajmak - 500 g

  • serek mascarpone - 250 g

  • śmietanka 36% - 700 ml

  • cukier puder - 2 łyżki

  • śmietan fix - 2 sztuki

Dodatkowo:

  • czekolada

  • orzeszki ziemne

PRZYGOTOWANIE

Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera.

Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na dno i boki formy do ciasta.

Następnie rozprowadzamy równomiernie kajmak (pozostawiając około 2-3 łyżki) i na niego wykładamy drugą część herbatników.

Połowę śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, kajmak – miksujemy.

Batony lion siekamy, dodajemy do śmietanki i mieszamy łyżką.

Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ich ostatnią częścią.

Pozostałą śmietankę również miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Wykładamy jako ostatnią warstwę.

Ciasto lion dekorujemy czekoladą i orzeszkami, chłodzimy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.