Chipsy z batatów

 

(czas przygotowania około 5 minut + pieczenie)

Zdrowa i pyszna przekąska, która umili Wam oglądanie ulubionego filmu 🙂 Zapraszamy na chipsy z batatów!

Składniki:

  1. bataty (ilość dowolna)
  2. odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  3. ulubione przyprawy

Przygotowanie:

bataty myjemy bardzo dokładnie, ale ich nie obieramy. Następnie na tarce do ogórków lub nożem kroimy je na jak najcieńsze plastry, nacieramy odrobiną oliwy/oleju i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chipsy z batatów pieczemy 15 minut w 150 stopniach. Gdy zaczną się przyrumieniać zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. W razie potrzeby dopiekamy chwilę dłużej.

Gotowe chipsy z batatów oprószamy przyprawami, możemy je także serwować z ulubionymi sosami.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji termoobieg. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od grubości chipsów.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

6 komentarzy “Chipsy z batatów

  1. Ja bataty odkryłam dopiero niedawno i jeszcze nie robiłam zbyt wielu potraw z nimi, więc tym bardziej chętnie wypróbuję te chipsy 🙂

     

Odpowiedz na „Pełnia SmakówAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 1

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital