Kurczak tandoori

 

(czas przygotowania około 1:15h + marynowanie)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj zapraszamy na pyszne, aromatyczne, indyjskie smaki! Kurczak tandoori to super pomysł na orientalny obiad 🙂

Składniki:

  • 1kg udek z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1,5 łyżki oliwy

Przygotowanie:

udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie osuszamy je, oprószamy solą i mieszanką przypraw garam masala. W misce łączymy startą na drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość mieszamy. Kurczaka umieszczamy w naczyniu i dokładnie pokrywamy powstałą mieszanką. Odkładamy na całą noc do marynowania. Następnie mięso wyciągamy na blaszkę i staramy się aby pozostało na nim jak najwięcej marynaty.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kurczak tandoori powinien być pieczony przez 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie możemy go obrócić na drugą stronę.

Kurczak tandoori może być serwowany z ryżem, kuskusem i warzywami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Kurczak tandoori

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 8 = 9

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital