Sernik truskawkowy na zimno


x

Normalny

Przystępny


Letnia propozycja dla miłośników sernika – delikatna, wręcz piankowa konsystencja rozpływa się w ustach! Zapraszamy na sernik truskawkowy na zimno 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Spód:

  • herbatniki - 350 g

  • masło - 80 g

Masa truskawkowa:

  • truskawki - 500 g

  • jogurt naturalny - 250 ml

  • śmietanka kremówka 36% - 250 ml

  • miód - 1/3 szklanki

  • cukier/ksylitol - 4 łyżki

  • żelatyna - 2 1/2 łyżki

  • woda - 50 ml

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • cukier puder - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

  • bezy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Herbatniki drobno kruszymy (można przy pomocy blendera), masło rozpuszczamy.

Mieszamy herbatniki z masłem i wykładamy spód oraz boki formy.

Masa truskawkowa:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.

Dodajemy do nich jogurt, sok z cytryny, cukier, miód i miksujemy/blendujemy na gładką masę.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 8-10 minut. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu do momentu pełnego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy żelatyna będzie delikatnie ciepła dodajemy łyżkę masy truskawkowej i mieszamy.

Jeśli nie pojawią się grudki, dodajemy kolejną i ponownie mieszamy. Jeśli wszystko będzie w porządku to dodajemy całą pozostałą masę i od razu miksujemy.

Jeśli jednak pojawią się grudki to musimy ponownie przygotować żelatynę.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.

Do ubitej kremówki dodajemy masę truskawkową i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ważne jest, aby wykonać to w miarę sprawnie, zwłaszcza w czasie gorących dni.

Sernik truskawkowy na zimno:

Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę truskawkową i odkładamy na całą noc do lodówki.

Sernik truskawkowy przed podaniem ozdabiamy świeżymi truskawkami i pokruszoną bezą.

Uwagi

Nie doprowadzamy żelatyny do wrzenia! Śmietanką kremówka przed ubijaniem musi być chłodzona w lodówce co najmniej 10h.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.