Pakora

 

(czas przygotowania około 30 minut)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Pakora to indyjskie, warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska lub przystawka 🙂 Robi się je prosto i szybko, a orientalny smak wynagradza poświęcony czas!

Składniki

  • warzywa:
  • 1 szklanka posiekanego kalafiora
  • 1 ziemniak
  • 1 bakłażan
  • 0,5 małej cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kuminu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 250 ml wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

wszystkie warzywa drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W misce łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, garam masalę, kumin, pieprz cayenne, paprykę, czosnek i szczyptę soli. Całość łączymy i następnie powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając aby uzyskać gładkie ciasto. Do miski przekładamy posiekane warzywa – mieszamy.

W garnku rozgrzewamy olej i czekamy, aż osiągnie wysoką temperaturę. Pakora powinna być smażona na głębokim tłuszczu. Gdy placuszki będą miały złoty kolor to wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Pakora powinna być podawana na ciepło z ulubionym dipem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 27 = 30

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital