Sorbet melonowy

 

(czas przygotowania około 10 minut + mrożenie)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Na upalne dni zapraszamy Was na coś słodkiego, pysznego i prostego do zrobienia 🙂 Sorbet melonowy to super opcja na orzeźwienie, a czas przygotowania to zaledwie 10 minut! A z dodatkiem ksylitolu zamiast miodu sprawdzi się również dla osób na diecie!

Składniki:

  • 1 melon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g miodu (może być ksylitolu)
  • 80ml wody

Przygotowanie:

melona obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w zamrażalniku na całą noc. Następnie w blenderze miksujemy go z pozostałymi składnikami. Warto najpierw dodać mniej miodu oraz wody i zwiększać ilość, aż do momentu uzyskania odpowiedniej słodkości i konsystencji (każdy melon jest trochę inny). Sorbet melonowy przekładamy do pojemnika i mrozimy jeszcze około 2-3h.

Uwaga! Warto pojemnik owinąć folią spożywczą, aby zapachy z zamrażalnika nie przenikały do lodów.

Sorbet melonowy podajemy sam lub jako dodatek do np. ciasta.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Sorbet melonowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

30 ÷ = 5

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital