Sorbet melonowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Na upalne dni zapraszamy Was na coś słodkiego, pysznego i prostego do zrobienia 🙂 Sorbet melonowy to super opcja na orzeźwienie, a czas przygotowania to zaledwie 10 minut! A z dodatkiem ksylitolu zamiast miodu sprawdzi się również dla osób na diecie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • melon miodowy - 1 sztuka

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • miód/ksylitol - 100 g

  • woda - 80 ml

PRZYGOTOWANIE

Melona obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w zamrażalniku na całą noc.

Następnie w blenderze miksujemy go z pozostałymi składnikami. Warto najpierw dodać mniej miodu oraz wody i zwiększać ilość, aż do momentu uzyskania odpowiedniej słodkości i konsystencji (każdy melon jest trochę inny).

Sorbet melonowy przekładamy do pojemnika i mrozimy jeszcze około 2-3h.

Sorbet melonowy podajemy sam lub jako dodatek do np. ciasta.

Uwagi

Warto pojemnik owinąć folią spożywczą, aby zapachy z zamrażalnika nie przenikały do lodów.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.