Szybkie ciasto morelowe


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Dojrzałe morele to jedne z naszych ulubionych owoców! Też je uwielbiacie? Dzisiaj mamy dla Was przepis na proste i szybkie ciasto morelowe 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 45 min 1 h
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • drobny cukier - 1 szklanka

  • mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżka

  • olej - 1/3 szklanki

  • morele - 6 sztuk

  • starta skórka z cytryny - 1 łyżeczka

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

  • cukier puder do oprószenia

  • garść płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Morele myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek i kroimy w grubszą kostkę.

Jajka ubijamy na pulchną masę, następnie powoli dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą dolewamy olej.

Mąki i proszek do pieczenie przesiewamy i dodajemy do ciasta, cały czas miksując.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.

Wylewamy ciasto, układamy morele (możemy lekko zamieszać łyżką aby się zatopiły w cieście) i posypujemy migdałami.

Ciasto morelowe pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.

Gdy ciasto ostygnie to posypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto morelowe możemy podawać z gałką lodów.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.