Dżem czereśniowy


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Pyszny, łatwy do zrobienia i bez żadnych dodatków w stylu żelfix 🙂 Zapraszamy na pyszny dżem czereśniowy (tylko 3 składniki)!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 4 h 4 h 30 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 4 h
Gotowe 4 h 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
16

  • czereśnie - 3 kg

  • cukier - 1 1/2 szklanki

  • sok z cytryny - 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

Czereśnie myjemy i drylujemy.

Następnie umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia.

Kolejno dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu odparowania soku i zgęstnienia dżemu.

Oczywiście pamiętamy o zbieraniu łyżką cedzakową piany i mieszaniu, aby się nie przypalił.

Dżem czereśniowy próbujemy (uważając aby się nie oparzyć) i w razie potrzeby dosładzamy. Dlatego warto na początku dać odrobinę mniej cukru bo lepiej dosłodzić niż przesłodzić.

Gotowy dżem czereśniowy przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, układamy wieczkiem ku dołowi i pozostawiamy do ostudzenia.

Uwagi

Z podstawowej porcji powinno wyjść około 6 małych słoiczków.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.