Dżem czereśniowy

 

(czas przygotowania około 4h, przepis na 6 mniejszych słoiczków)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Pyszny, łatwy do zrobienia i bez żadnych dodatków w stylu żelfix 🙂 Zapraszamy na pyszny dżem czereśniowy (tylko 3 składniki)!

Składniki:

  • 3kg czereśni
  • 1,5 szklanki cukru (ciut mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

czereśnie myjemy i drylujemy. Następnie umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Kolejno dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu odparowania soku i zgęstnienia dżemu. Oczywiście pamiętamy o zbieraniu łyżką cedzakową piany i mieszaniu, aby się nie przypalił. Dżem czereśniowy próbujemy (uważając aby się nie oparzyć) i w razie potrzeby dosładzamy. Dlatego warto na początku dać odrobinę mniej cukru bo lepiej dosłodzić niż przesłodzić.

Gotowy dżem czereśniowy przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, układamy wieczkiem ku dołowi i pozostawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Dżem czereśniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 × = 80

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital