Ciasto jagodowe


x

Łatwy

Tani


Lekko wilgotne i przepysznie jagodowe! Zapraszamy na jednego z naszych ulubieńców czyli ciasto jagodowe 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 50 min 1 h 5 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • jagody - 2 1/2 szklanki

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko - 1 szklanka

  • cukier - 1 szklanka

  • masło - 100 g

  • jajka - 2 sztuki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę.

Następnie dodajemy mleko, jajka i ekstrakt waniliowy – cały czas ubijamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

Następnie suche składniki dodajemy do masy i miksujemy, ale tylko do połączenia.

Jagody myjemy, delikatnie osuszamy i ręcznie łączymy z masą na ciasto jagodowe.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem.

Ciasto jagodowe pieczemy 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe, w razie potrzeby dopiekamy.

Ostudzone ciasto jagodowe możemy podawać oprószone cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.