Kalafior w beszamelu
Łatwy
Tani
Bez jajek
Kalafior w beszamelu to proste, a zarazem niebanalne danie, które sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako samodzielna przystawka lub kolacja na ciepło 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 12 min | 15 min | 37 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 12 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 37 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
główka kalafiora (większa) - 1 sztuka
mleko - 1 1/2 szklanki
masło - 1 1/2 łyżki
mąka pszenna - 1 1/2 łyżki
starty ser żółty - 1 garść
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (około 12-15 minut), powinien być al dente, ale nie za twardy.
W małym garnku roztapiamy masło. Zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i dodajemy mąkę, energicznie mieszamy.
Następnie powoli dodajemy mleko – cały czas mieszając, do momentu aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kalafiora, zalewamy sosem i posypujemy serem żółtym.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. Kalafior powinien być pieczony około 15-20 minut, do zarumienienia się sera.
Gotowy kalafior w beszamelu powinien być serwowany na ciepło jako dodatek do dań.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!