Pieczone frytki z batatów

 

(czas przygotowania około 5 minut + 50 minut moczenia + 20 minut pieczenia)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Jakiś czas temu robiliśmy chipsy z batatów (przepis znajdziecie tutaj), które wyszły pyszne! A dzisiaj zapraszamy na pieczone frytki z batatów, które idealnie sprawdzą się dla osób na diecie szukających mniej kalorycznych odpowiedników fast foodów 🙂

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • opcjonalnie: pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka, ostra papryka czy też inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

bataty obieramy i kroimy w słupki. Do większej miski nalewamy zimną wodę i wkładamy słodkie ziemniaki na około 50 minut (pozbywamy się nadmiaru skrobi, dzięki czemu frytki z batatów będą pysznie chrupiące). Po tym czasie wodę wylewamy, słupki płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przekładamy bataty do miski i równomiernie nacieramy oliwą lub olejem. Możemy je także oprószyć ulubionymi przyprawami, ale nie dodajemy soli!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Frytki z batatów przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut, po 10 minutach przewracając na drugą stronę.

Uwaga! Bataty musimy doglądać gdyż chwila nieuwagi, dosłownie 2 minuty za długo i się mogą przypalić (do czego mają tendencję).

Gotowe frytki z batatów podajemy oprószone solą.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Pieczone frytki z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 9 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital