Pieczone frytki z batatów


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Jakiś czas temu robiliśmy chipsy z batatów, które wyszły pyszne! A dzisiaj zapraszamy na pieczone frytki z batatów, które idealnie sprawdzą się dla osób na diecie szukających mniej kalorycznych odpowiedników fast foodów 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
5 min 20 min 25 min
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • bataty - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek/olej - 2 łyżeczki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Bataty obieramy i kroimy w słupki.

Do większej miski nalewamy zimną wodę i wkładamy słodkie ziemniaki na około 50 minut (pozbywamy się nadmiaru skrobi, dzięki czemu frytki z batatów będą pysznie chrupiące).

Po tym czasie wodę wylewamy, słupki płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie przekładamy bataty do miski i równomiernie nacieramy oliwą lub olejem. Możemy je także oprószyć ulubionymi przyprawami, ale nie dodajemy soli!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Frytki z batatów przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut, po 10 minutach przewracając na drugą stronę.

Gotowe frytki z batatów podajemy oprószone solą.

Uwagi

Do oprószenia batatów możemy użyć także ulubionych przypraw np. pieprzu, czosnku granulowanego, wędzonej papryki, ostrej papryki. Bataty musimy doglądać gdyż chwila nieuwagi, dosłownie 2 minuty za długo i się mogą przypalić (do czego mają tendencję).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.