Pieczone frytki z batatów
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Jakiś czas temu robiliśmy chipsy z batatów, które wyszły pyszne! A dzisiaj zapraszamy na pieczone frytki z batatów, które idealnie sprawdzą się dla osób na diecie szukających mniej kalorycznych odpowiedników fast foodów 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 20 min | 25 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
bataty - 2 sztuki
oliwa z oliwek/olej - 2 łyżeczki
sól
PRZYGOTOWANIE
Bataty obieramy i kroimy w słupki.
Do większej miski nalewamy zimną wodę i wkładamy słodkie ziemniaki na około 50 minut (pozbywamy się nadmiaru skrobi, dzięki czemu frytki z batatów będą pysznie chrupiące).
Po tym czasie wodę wylewamy, słupki płuczemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie przekładamy bataty do miski i równomiernie nacieramy oliwą lub olejem. Możemy je także oprószyć ulubionymi przyprawami, ale nie dodajemy soli!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Frytki z batatów przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut, po 10 minutach przewracając na drugą stronę.
Gotowe frytki z batatów podajemy oprószone solą.
Uwagi
Do oprószenia batatów możemy użyć także ulubionych przypraw np. pieprzu, czosnku granulowanego, wędzonej papryki, ostrej papryki. Bataty musimy doglądać gdyż chwila nieuwagi, dosłownie 2 minuty za długo i się mogą przypalić (do czego mają tendencję).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!