Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce)


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Dzisiaj zapraszamy na ciekawy obiad, który jest znany, popularny i bardzo lubiany u naszych sąsiadów. Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce) podawany jest z ziemniakami, jajkiem i stanowi pyszną kompozycję :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • gotowa mieszanka grüne Sauce - 200 g

  • jogurt naturalny - 1 szklanka

  • kwaśna śmietana - 1 szklanka

  • szalotka - 1 sztuka

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • ocet - 2 łyżki

  • musztarda - 1 łyżka

  • cukier - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

Do podania:

  • ugotowane ziemniaki

  • jajka na twardo

PRZYGOTOWANIE

Jeśli nie używamy gotowego grüne Sauce to zioła myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie osuszamy.

Następnie je blendujemy (nie muszą być idealnie rozdrobnione) lub drobniutko siekamy.

Siekamy także szalotkę, jeśli jej używamy.

Tak przygotowane zioła (lub grüne Sauce) i szalotkę mieszamy dokładnie z jogurtem, śmietaną, olejem, octem, musztardą i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.

Jeśli konsystencja nam nie w pełni odpowiada to możemy dodać więcej jogurtu/śmietany.

Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce) serwujemy z ziemniakami i jajkiem na twardo.

Uwagi

Zamiast gotowej mieszanki grüne Sauce możemy użyć świeżych ziół - natka pietruszki, ogórecznik lekarski, szczaw zwyczajny, szczypiorek, krwiściąg mniejszy, trybula, rzeżucha.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.