Schab ze śliwkami w piwie


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Schab ze śliwkami w piwie to pyszna propozycja na aromatyczny i niebanalny obiad 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 50 min 1 h 5 min
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 50 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • schab wieprzowy - 800 g

  • jasne piwo - 400 ml

  • por (średniej wielkości) - 2 sztuki

  • suszone śliwki - 120 g

  • przecier pomidorowy - 2 łyżki

  • przyprawa pikantna do grilla

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą do grilla (nie bardzo obficie, gdyż zawiera ona w sobie sól).

Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron.

Pory myjemy, usuwamy korzenie, białą część kroimy wzdłuż, a następnie na kawałki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy około 10 minut.

Następnie dodajemy połowę śliwek i zalewamy schab piwem. Dusimy na małym ogniu około 30 minut (lub dłużej jeśli mięso nie będzie miękkie).

Po tym czasie przecier pomidorowy rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy wraz pozostałymi śliwkami do mięsa. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Gotowy schab ze śliwkami w piwie podajemy z ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.