Sos aïoli


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe


Sos aïoli czyli francuski sos emulsyjny, najlepiej komponuje się z daniami rybnymi, ale spokojnie możemy go użyć do mięsnych czy warzywnych. Jest bardzo delikatny, robiony podobnie jak majonez jednak wzbogacony czosnkiem – u nas pieczonym:)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 50 min 1 h
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • czosnek (ząbki) - 6 sztuk

  • żółtka jajka - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek/olej - 250 ml

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • sól

  • pieprz grubo mielony

PRZYGOTOWANIE

Ząbki czosnku wraz z łupkami skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach około 50 minut, wyciągamy do ostudzenia, obieramy.

Następnie rozgniatamy czosnek widelcem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i miksujemy (możemy także ucierać), po chwili dodajemy żółtka (jajka sparzamy wcześniej) i cały czas miksując bardzo powoli dolewamy oliwę z oliwek/olej.

Gdy sos aïoli będzie miał odpowiednia konsystencję dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.

Sos aïoli podajemy jako dodatek do potraw.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.