Lekki sernik na zimno


x

Łatwy

Przystępny


Jeśli lubicie delikatne, rozpływające się w ustach ciasta to lekki sernik na zimno z pewnością podbije Wasze serca 🙂 Zwłaszcza, że robi się go błyskawicznie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Spód:

  • herbatniki - 250 g

  • masło - 70 g

Masa serowa:

  • serek mascarpone - 500 g

  • śmietanka kremówka 36% - 1 szklanka

  • galaretka brzoskwiniowa (proszek) - 150 g

  • cukier puder - 4 łyżki

  • wrzątek - 2 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i wykładamy dno formy do ciasta.

Masa serowa:

Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy na około 25-30 minut.

Gdy galaretka będzie ostudzona to blendujemy ją z serem mascarpone.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder.

Śmietankę stopniowo dodajemy do masy serowej i całość łączymy za pomocą łyżki.

Lekki sernik na zimno:

Masę serową przekładamy na przygotowaną wcześniej formę z herbatnikami.

Lekki sernik na zimno wstawiamy do lodówki aby stężał (najlepiej na całą noc).

Uwagi

Przepis jest na formę o średnicy 24 cm. 1 szklanka śmietanki to 250 ml. 150 g galaretki brzoskwiniowej to zazwyczaj 2 opakowania. Kremówka przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.