Szarlotka babci
Normalny
Tani
Szarlotka babci jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smakuje tradycyjnie czyli rewelacyjnie 🙂
|
5 z 5 (2 głosy) |
|
5 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 1 h | 1 h 25 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
duże jabłka (najlepiej szara reneta lub antonówka) - 5 sztuk
jajko - 1 sztuka
masło - 200 g
mąka krupczatka lub pszenna - 2 szklanki
cukier - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika/cynamon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i całość siekamy nożem do momentu uzyskania kawałków ciasta lub rozcieramy składniki w palcach.
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50-60 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki i odkładamy na minimum kwadrans.
Z lodówki wyjmujemy jedną kulkę ciasta, rozwałkowujemy ją i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też pokroić ciasto nożem na plastry i „zlepić” placami spód w blaszce).
Jabłka odciskamy rękoma z nadmiaru soku, posypujemy przyprawą do szarlotki/piernika lub cynamonem i wykładamy równomiernie na ciasto.
Drugą kulę ciasta również rozwałkowujemy, wykładamy jako ostatnią warstwę i robimy ładne nakłucia widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – góra/dół bez termoobiegu.
Szarlotka powinna być pieczona 60 minut, ewentualnie jeśli mamy słabszy piekarnik możemy ją dopiec kilka minut.
Szarlotka babci najlepiej smakuje sama, oprószona cukrem pudrem!
Uwagi
Jeśli ciężko nam się wałkuje to możemy także zetrzeć ciasto na tarce lub „porwać na kawałki”.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!