Szybki migdałowy sernik


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Lubisz pyszne i błyskawiczne ciasta? Jeśli tak to szybki migdałowy sernik przypadnie Ci do gustu 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
15 min 1 h 45 min 2 h
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 1 h 45 min
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
10

  • ser z wiaderka lub twaróg (musi być minimum 3 razy zmielony - 750 g

  • serek mascarpone - 250 g

  • cukier - 1 1/2 szklanki

  • śmietanka kremówka - 200 ml

  • jajka - 5 sztuk

  • likier amaretto - 4 łyżki

  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki

  • czekolada karmelowa (ew. mleczna) - 200 g

PRZYGOTOWANIE

W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną.

Całość miksujemy dodając stopniowo jajka, cukier oraz likier amaretto.

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i łyżką, bardzo delikatnie łączymy z masą serową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szybki sernik migdałowy pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.5h.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony, jeśli tak to otwieramy piekarnik i pozostawiamy go do pełnego ostudzenia.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ostudzony sernik.

Szybki migdałowy sernik serwujemy z ulubioną kawą lub herbatą 🙂

Uwagi

Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona (najlepiej 12h w lodówce).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.