Zakwas buraczany

 

(czas przygotowania 15 minut, czas oczekiwania 7 dni)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Zakwas buraczany nie tylko podkręci smak barszczu, ale także idealnie nadaje się do picia na co dzień, zwłaszcza jak weźmiemy pod uwagę jego prozdrowotne właściwości – zmniejsza ryzyko zawału, udaru i działa przeciw nowotworowo!

Składniki:

  • 500g buraków (najlepiej ekologicznych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 400ml przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

buraki obieramy i kroimy na grube plastry, które ciasno układamy w słoiku. Pomiędzy buraki wkładamy obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, liście laurowe i ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy nią buraki i zbieramy pianę jeśli się wytworzyła. Słoik zakręcamy i odkładamy na 7 dni w suche, zaciemnione miejsce.

Zakwas buraczany może być gotowy szybciej, więc warto go sprawdzać i w razie potrzeby zbierać nagromadzoną pianę.

Gotowy zakwas możemy przelać do mniejszych słoiczków i przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Uwaga! Zanim zrobimy zakwas buraczany warto upewnić się, ze nasz słoik jest sterylny! Dlatego polecamy wyparzyć go wrzątkiem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

5 komentarzy “Zakwas buraczany

  1. Ja zalewam buraki gorącą solanką. Na litr wody daję łyżkę soli niejodowanej z Kłodawy. Zakwas do czasu ukiszenia trzymam w ciepłym miejscu. Kiedyś na piecu, teraz koło grzejnika lub w piekarniku w temperaturze 30 st. C. Jak zakwas ma za zimno wtedy jest prawdopodobieństwo powstawania pleśni. Z przypraw dodaję tylko czosnek. Z zielem i listkiem ma nieciekawy wg. mnie zapach.

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × = 7

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital