Bułeczki dynie


x

Normalny

Przystępny


Jesienne, śliczne i uwielbiane przez najmłodszych 🙂 Zapraszamy na bułeczki dynie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 20 min 1 h 5 min
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

  • purée z dyni (może być gotowe lub domowe) - 125 g

  • mąka pszenna - 350 g

  • drożdże świeże - 15 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 1/2 szklanki

  • cukier - 2 łyżeczki

  • masło (roztopione, przestudzone) - 50 g

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • jajko - 1 sztuka

  • migdały/orzechy włoskie/pekan - 12 sztuk

  • czekolada gorzka

PRZYGOTOWANIE

Bułeczki dynie:

W kubeczku łączymy pokruszone drożdże, ciepłe (nie gorące!) mleko i jedną łyżeczkę cukru.

Rozczyn przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wysypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, sól, dyniowe purée, jajko, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.

Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy przez 12-15 minut, do momentu uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji.

Ciasto dyniowo-drożdżowe wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczka i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 1.5h.

Ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 kuleczek, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki dynie spłaszczamy od góry i nacinamy nożem (nacięcia powinny być zdecydowane, do samej blaszki).

Ponownie odstawiamy przykryte ciasto na około 25 minut w ciepłe miejsce.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim bułki. W środek każdej dyni wkładamy orzeszek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Bułki dynie pieczemy około 20 minut na złoty kolor, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią każdy orzeszek.

Gotowe bułeczki dynie podajemy zaraz po ostudzeniu!

Uwagi

Purée z dyni (jeśli robimy sami): dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 40 minut (dynię Hokkaido nawet ciut krócej, większe dynie dłużej) w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.