Prosta tarta z budyniem


x

Normalny

Tani


Kto ma ochotę na pyszne i szybkie ciasto? Jeśli jesteście zabiegani, a kochacie słodkie to prosta tarta z budyniem jest zdecydowanie dla Was 🙂

3.33 z 5 (6 głosów)

3.33 z 5 (6 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 25 min 45 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto:

  • mąka - 200 g

  • masło - 100 g

  • cukier - 100 g

  • jajko - 1 sztuka

  • tłuszcz do wysmarowania formy na tartę

Budyń:

  • mleko 3.2% - 1 1/2 szklanki

  • żółtko - 2 sztuki

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • cukier - 2 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • masło - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • ulubione owoce

  • bita śmietana do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Na stolnicy umieszczamy mąkę, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.

Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart.

Ciasto pieczemy 15 minut, po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy około 8-10 minut do czasu, aż tarta się zarumieni. Wyciągamy do ostygnięcia.

Budyń:

W miseczce dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, esencję waniliową i pół szklanki mleka.

W garnku doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko z masłem, gdy zacznie podnosić się do góry, skręcamy moc palnika na najmniejsza, wlewamy mieszankę z żółtkami i szybko mieszamy.

Budyń gotujemy (cały czas mieszając) około minutę.

Prosta tarta z budyniem:

Na upieczony spód tarty wylewamy budyń i odkładamy do ostygnięcia.

Tarta z budyniem powinna być podawana schłodzona z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Przepis na formę do tarty o średnicy 26 cm. Do pieczenia używamy funkcji góra – dół bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.