Tarta z połówkami jabłek

 

(czas przygotowania 30 minut + pieczenie 50 minut, przepis na formę do tarty o średnicy 25cm)

Tarta z połówkami jabłek to przepyszne jesienne ciasto, które nie tylko smakuje, ale także super wygląda! A wykonanie jest naprawdę proste i szybkie!

Składniki

spód do tarty:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania formy na tartę

masa serowa:

  • 100g serka homogenizowanego waniliowego
  • 120g śmietany (18%)
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 5 małych jabłek
  • 1 łyżeczka przyprawy do grzańca

Przygotowanie

ciasto:

na stolnicy umieszczamy mąkę, kakao, cukier i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy folię aluminiową, a na nią groch lub specjalne obciążenie do pieczenia tart. Ciasto pieczemy 15 minut.

Uwaga! Do pieczenia używaliśmy funkcji góra – dół bez termoobiegu.

Masa serowa:

serek homogenizowany, śmietanę, jajka, cukier, cynamon miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Tarta z połówkami jabłek:

jabłka obieramy, kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne i każde nacinamy nożem, jednak nie do samego końca. Na przestudzony spód wylewamy masę serową i układamy połówki jabłek. Całość oprószamy przyprawą do grzańca. Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Tarta z połówkami jabłek może być podawana sama, oprószona cukrem pudrem lub polana słonym karmelem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Tarta z połówkami jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × = 12

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital