Deserki cytrynowo-pomarańczowe


x

Łatwy

Tani


Wyglądają ślicznie, są słodkie, rozpływają się w ustach, a zarazem orzeźwiają! Zapraszamy na deserki cytrynowo-pomarańczowe!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • biszkopty - 100 g

  • mleko - 450 ml

  • mąka - 80 g

  • drobny cukier - 150 g

  • jajko - 1 sztuka

  • sok z pomarańczy - 40 ml

  • sok cytrynowy - 10 ml

Dodatkowo:

  • śmietana kremówka - 250 ml

  • cukier puder - 1 łyżka

  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Połowę mleka podgrzewamy w garnku.

W większej misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, cukier, jajko, sok z pomarańczy i sok cytrynowy. Wszystko musimy wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek.

Gdy to osiągniemy, całość dodajemy do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.

W pucharkach lub dekoracyjnych słoiczkach układamy biszkopty, które zalewamy kremem cytrynowo-pomarańczowym. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2h.

W pucharkach lub dekoracyjnych słoiczkach układamy biszkopty, które zalewamy kremem cytrynowo-pomarańczowym. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2h.

Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

Deserki cytrynowo-pomarańczowe serwujemy z dodatkiem bitej śmietany, ozdobione owocami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.