Deserki cytrynowo-pomarańczowe
Łatwy
Tani
Wyglądają ślicznie, są słodkie, rozpływają się w ustach, a zarazem orzeźwiają! Zapraszamy na deserki cytrynowo-pomarańczowe!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
biszkopty - 100 g
mleko - 450 ml
mąka - 80 g
drobny cukier - 150 g
jajko - 1 sztuka
sok z pomarańczy - 40 ml
sok cytrynowy - 10 ml
Dodatkowo:
śmietana kremówka - 250 ml
cukier puder - 1 łyżka
owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Połowę mleka podgrzewamy w garnku.
W większej misce łączymy pozostałe mleko, mąkę, cukier, jajko, sok z pomarańczy i sok cytrynowy. Wszystko musimy wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek.
Gdy to osiągniemy, całość dodajemy do reszty mleka i gotujemy jak budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przypalił.
W pucharkach lub dekoracyjnych słoiczkach układamy biszkopty, które zalewamy kremem cytrynowo-pomarańczowym. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2h.
W pucharkach lub dekoracyjnych słoiczkach układamy biszkopty, które zalewamy kremem cytrynowo-pomarańczowym. Odstawiamy do schłodzenia na minimum 2h.
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Deserki cytrynowo-pomarańczowe serwujemy z dodatkiem bitej śmietany, ozdobione owocami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!