Deser mleczna pianka


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Myślisz, że to mleko albo shake? Nic podobnego! Zapraszamy na pyszny deser mleczna pianka, który zrobisz w dosłownie kwadrans 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • mleko zagęszczone niesłodzone - 500 g

  • żelatyna - 20 g

  • woda - 1 1/2 szklanki

  • cukier z wanilią - 3 łyżki

Dodatkowo:

  • bita śmietana

  • owoce

  • posypki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy ją 1/3 szklanki zimnej wody.

Pozostałą wodę zagotowujemy, dolewamy do żelatyny i dokładnie mieszamy do czasu pełnego rozpuszczenia.

Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy do pełnego rozpuszczenia. Całość odstawiamy do przestygnięcia.

Mleko zagęszczone ubijamy. Gdy powstanie nam ładna piana, bardzo powoli dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Cały czas ubijamy.

Tak przygotowaną mleczną piankę przelewamy do pucharków/szklanek i wstawiamy na całą noc do lodówki.

Deser mleczna pianka serwujemy udekorowany bitą śmietaną, owocami, posypkami – ograniczyć może nas jedynie wyobraźnia!

Uwagi

Jeśli nie mamy cukru z wanilią to możemy dodać odrobinę esencji waniliowej. Zanim zaczniemy przygotowywać deser mleczna pianka, musimy chłodzić mleko kondensowane 12h w lodówce.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.