Sandacz w sosie maślanym


x

Normalny

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek


Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to sandacz w sosie maślanym 🙂 Jeśli lubisz ryby to ten przepis z pewnością skradnie Twoje serce!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • sandacz ze skórą - 500 g

  • śmietanka 30% - 150 ml

  • masło klarowane - 2 łyżki

  • białe wytrawne wino - 200 ml

  • cytryna - 1 sztuka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Sandacza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę pod przykryciem 2 minuty, skórą do dołu.

Po tym czasie obracamy ją na drugą stronę i smażymy około 1-1.5 minuty (zależy od grubości filetu).

Sandacza przekładamy na talerz, który przykrywamy folią aluminiowa, alby ryba nie wystygła.

Podkręcamy moc palnika pod patelnią i wlewamy wino, które odparowujemy przez około minutę.

Kolejno dolewamy śmietankę i sok z połowy cytryny. Cały czas mieszamy.

Próbujemy sos i w razie potrzeby dolewamy sok z drugiej połówki cytryny (w zależności od naszych preferencji).

Sandacz, polany sosem maślanym najlepiej smakuje serwowany w towarzystwie warzyw i ziemniaczanego purée.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.