Ciasteczka chocolate crinkles

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 10 minut, przepis na 15 ciasteczek)

Dzisiaj zapraszamy na pyszne, popękane ciasteczka chocolate crinkles 🙂 Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz – pyszności 🙂

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1.75 szklanki mąki
  • 4 małe jajka
  • 100g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder

Przygotowanie:

w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem (możemy też zrobić to w mikrofalówce). Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka z ekstraktem waniliowym/migdałowym. Wyłączamy mikser, dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto na ciasteczka chocolate crinkles przykrywamy folią i odkładamy do lodów na całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut, w zależności od wielkości.

Chocolate crinkles serwujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

2 komentarzy “Ciasteczka chocolate crinkles

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

65 ÷ = 65

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital