Ciasteczka chocolate crinkles
Łatwy
Tani
Dzisiaj zapraszamy na pyszne, popękane ciasteczka chocolate crinkles 🙂 Są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz – pyszności 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 10 min | 40 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
15 |
gorzka czekolada - 200 g
mąka - 1 3/4 szklanki
jajka (małe) - 4 sztuki
masło - 100 g
drobny cukier - 2/3 szklanki
ekstrakt waniliowy/migdałowy - 1 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem (możemy też zrobić to w mikrofalówce).
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka z ekstraktem waniliowym/migdałowym.
Wyłączamy mikser, dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy szczyptę soli.
Całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto na ciasteczka chocolate crinkles przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na całą noc.
Z ciasta formujemy kuleczki, które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Ciasteczka pieczemy 8-10 minut, w zależności od wielkości.
Chocolate crinkles serwujemy jeszcze ciepłe, ale nie gorące!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!