Ajerkoniak


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe


Ajerkoniak to klasyk zwany też likierem jajecznym, w którym gustują nie tylko Panie, ale także Panowie 🙂 Zapraszamy do spróbowania bo jest pyszny, a robi się go niezwykle prosto!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • spirytus (może być też wódka lub koniak) - 230 ml

  • mleko skondensowane niesłodzone - 530 g

  • żółtka - 8 sztuk

  • cukier - 2 szklanki

  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

Żółtka ubijamy wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą pianę.

Następnie powoli dolewamy mleko skondensowane, a kolejno spirytus.

Cały czas ubijamy do pełnego połączenia składników.

Ajerkoniak przelewamy do karafki lub butelki i przechowujemy w lodówce.

Uwagi

530 g mleka skondensowanego niesłodzonego to zazwyczaj 1 puszka. Jeśli używamy koniaku lub wódki możemy zwiększyć ilość alkoholu, dlatego warto spróbować i „doprawić” do smaku 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.