Ajerkoniak

 

(czas przygotowania 10 minut)

V Ten przepis jest bez glutenu

Ajerkoniak to klasyk zwany też likierem jajecznym, w którym gustują nie tylko Panie, ale także Panowie 🙂 Zapraszamy do spróbowania bo jest pyszny, a robi się go niezwykle prosto!

Składniki:

  • 230 ml spirytusu (może być też wódka lub koniak)
  • 530 g mleka skondensowanego niesłodzonego (1 puszka)
  • 8 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

żółtka ubijamy wraz z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą pianę. Następnie powoli dolewamy mleko skondensowane, a kolejno spirytus. Cały czas ubijamy do pełnego połączenia składników.

Ajerkoniak przelewamy do karafki lub butelki i przechowujemy w lodówce.

Uwaga! Jeśli używamy koniaku lub wódki możemy zwiększyć ilość alkoholu, dlatego warto spróbować i „doprawić” do smaku 🙂

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

99 ÷ = 33

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital