Kostka migdałowa
Normalny
Przystępny
Dzisiaj zapraszamy na wykwintne i pyszne ciasto! Jeśli nie zawracacie uwagi na kalorie to kostka migdałowa z pewnością Was zachwyci 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 35 min | 1 h 35 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 1 h 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
mąka pszenna - 3/4 szklanki
budyń waniliowy (proszek) - 35 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 1 szklanka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
czarny barwnik spożywczy - 5 kropelek
Krem migdałowy:
budyń waniliowy (proszek) - 70 g
masło (temperatura pokojowa) - 300 g
cukier - 4 łyżki
mleko - 600 ml
likier amaretto - 20 ml
Dodatkowo:
kajmak (masa krówkowa) - 400 g
migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
W jednej misie ubijamy białka z 3 łyżkami cukru na gęstą pianę.
W drugiej natomiast ubijamy żółtka z pozostałym cukrem do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę, kilka kropel barwniku oraz aromat migdałowy.
Pod koniec dodajemy kilka łyżek piany z białek. Całość dokładnie miksujemy.
Mikser wyłączamy i za pomocą łopatki bądź łyżki łączymy masę jajeczną z pianą białkową. Robimy to delikatnie, tylko do momentu połączenia składników.
Masę na biszkopt przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Biszkopt pieczemy 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, w razie potrzeby dopiekamy 5-10 minut.
Krem migdałowy:
Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim budyń z cukrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Odkładamy do ostudzenia.
Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń oraz likier amaretto.
Kostka migdałowa:
Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na równe blaty, które przekładamy kremem i schładzamy minimum 2-3h.
Następnie wykładamy kajmak, rozsmarowujemy i ozdabiamy migdałami.
Kostka migdałowa powinna być serwowana schłodzona.
Uwagi
Przepis na formę o wymiarach 23x27 cm. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół. 35 g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!