Kostka migdałowa


x

Normalny

Przystępny


Dzisiaj zapraszamy na wykwintne i pyszne ciasto! Jeśli nie zawracacie uwagi na kalorie to kostka migdałowa z pewnością Was zachwyci 😉

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 35 min 1 h 35 min
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 35 min
Gotowe 1 h 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki

  • budyń waniliowy (proszek) - 35 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • cukier - 1 szklanka

  • aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki

  • czarny barwnik spożywczy - 5 kropelek

Krem migdałowy:

  • budyń waniliowy (proszek) - 70 g

  • masło (temperatura pokojowa) - 300 g

  • cukier - 4 łyżki

  • mleko - 600 ml

  • likier amaretto - 20 ml

Dodatkowo:

  • kajmak (masa krówkowa) - 400 g

  • migdały do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiewamy.

Oddzielamy żółtka od białek.

W jednej misie ubijamy białka z 3 łyżkami cukru na gęstą pianę.

W drugiej natomiast ubijamy żółtka z pozostałym cukrem do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie powoli dodajemy przesianą mąkę, kilka kropel barwniku oraz aromat migdałowy.

Pod koniec dodajemy kilka łyżek piany z białek. Całość dokładnie miksujemy.

Mikser wyłączamy i za pomocą łopatki bądź łyżki łączymy masę jajeczną z pianą białkową. Robimy to delikatnie, tylko do momentu połączenia składników.

Masę na biszkopt przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Biszkopt pieczemy 35 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, w razie potrzeby dopiekamy 5-10 minut.

Krem migdałowy:

Zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim budyń z cukrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Odkładamy do ostudzenia.

Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń oraz likier amaretto.

Kostka migdałowa:

Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na równe blaty, które przekładamy kremem i schładzamy minimum 2-3h.

Następnie wykładamy kajmak, rozsmarowujemy i ozdabiamy migdałami.

Kostka migdałowa powinna być serwowana schłodzona.

Uwagi

Przepis na formę o wymiarach 23x27 cm. Do pieczenia używamy funkcji góra-dół. 35 g budyniu waniliowego to zazwyczaj 1 opakowanie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.