Włoskie ciasteczka ricciarleli


x

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe


Przepyszne i delikatne, włoskie ciasteczka ricciarleli rozpływają się w ustach! Ten kto skosztuj ich smaku, zakocha się 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 16 min 36 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 16 min
Gotowe 36 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
20

  • cukier puder - 200 g

  • mąka migdałowa - 200 g

  • sok z cytryny - 1 1/2 łyżeczki

  • likier amaretto - 2 łyżeczki

  • białka jaja - 2 sztuki

  • esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie powoli dodajemy mąkę migdałową, cukier puder, sok z cytryny, likier amaretto i esencję waniliową.

Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto przykrywamy folią i chłodzimy kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Z ciasta formujemy kuleczki (spłaszczone), które obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Musimy zrobić to dosyć sprawnie, aby ciasto zbytnio się nie ociepliło.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Ricciarleli pieczemy około 16 minut.

Gotowe ricciarleli podajemy w towarzystwie ulubionej kawy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.