Jabłka w cieście

 

(czas przygotowania 40 minut, porcja dla 4 osób)

Jabłka w cieście naleśnikowym to prosty i pyszny deser, który sprawdzi się idealnie nie tylko w Tłusty Czwartek 😉

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:

  1. 5 jabłek
  2. olej rzepakowy do smażenia
  3. drobny cukier
  4. szczypta cynamonu

Przygotowanie:

wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Następnie odstawiamy je na około 20 minut.

Jabłka obieramy, wydrążamy z nich środek i kroimy na grube plastry, które następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Jabłka zanurzamy w cieście, układamy na rozgrzanej patelni, zmniejszamy moc palnika i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Gotowe jabłka w cieście układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy je w drobnym cukrze wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Uwaga! Ciasto naleśnikowe będzie nienaturalnie gęste po odstaniu 20 minut, ale dzięki temu będzie lepiej przywierało do jabłek.

 

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

3 komentarzy “Jabłka w cieście

Odpowiedz na „izaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

62 − = 61

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital