Podkarpackie kotleciki ziemniaczane


x

Normalny

Tani


Podkarpackie kotleciki ziemniaczane to klasyczne, proste i niezwykle smaczne danie. Oryginalnie przygotowuje je się bez panierki, ale z odrobiną chrupkości smakują równie wyśmienicie!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • ziemniaki - 8 sztuk

  • cebula - 1 sztuka

  • gęsta śmietana - 3 łyżki

  • mąka pszenna - 3 łyżki

  • jajka - 3 sztuki

  • masło - 1 1/2 łyżki

  • pieprz ziołowy - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Odkładamy do ostudzenia.

Ziemianki obieramy, gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę lub mielimy.

W większej misce mieszamy ziemniaki, cebulę, żółtka jaj, mąkę, śmietanę, sól, pieprz, szczyptę pieprzu ziołowego.

Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli, delikatnie łączymy łyżką z masą ziemniaczaną.

Następnie formujemy niewielki kotleciki ziemniaczane, które obtaczamy w bułce tartej.

W głębszym garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy podkarpackie kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Gdy będą gotowe przenosimy je za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podkarpackie kotleciki ziemniaczane podajemy ze śmietaną, maślanką lub kefirem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.