Frytki z marchewki


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Zapraszamy na zdrowy i pyszny zamiennik ziemniaków czyli pieczone frytki z marchewki, które robi się prosto i szybko 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
5 min 40 min 45 min
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • marchewki - 3 sztuki

  • olej rzepakowy - 2 łyżeczki

  • sól

  • czosnek granulowany (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Marchewki obieramy, kroimy w paski wielkości frytek, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie obtaczamy je w oleju rzepakowym i oprószamy solą oraz opcjonalnie czosnkiem granulowanym.

Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu).

Frytki z marchewki pieczemy 40 minut, w połowie czasu możemy je obrócić lub zamieszać.

Uwagi

W zależności od wielkości frytek, które pokroimy mogą one być gotowe szybciej lub wymagać kilku minut dłużej w piekarniku! Zawsze przed wyciągnięciem sprawdzamy czy są już miękkie!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.