Tarta z kurczakiem i pomidorami


x

Normalny

Przystępny


Tarta z kurczakiem i pomidorami to pyszna, wiosenna propozycja na obiad. Robi się ją prosto, a smak i delikatność z pewnością Was zachwyci!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 45 min 1 h 15 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna - 250 g

  • masło - 150 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 2 łyżeczki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • pomidory - 2 sztuki

  • pierś z kurczaka - 200 g

  • czerwona cebula - 1/2 sztuki

  • żółta papryka - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • oregano - 1 łyżeczka

  • pieprz ziołowy - 1/4 łyżeczki

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Masa jajeczna:

  • jajka - 3 sztuki

  • śmietanka kremówka - 200 ml

  • ser żółty - 150 g

  • musztarda - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i rozcieramy tak, aby powstały nam grudki ciasta.

Następnie dodajemy jajko, mleko, zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, wykładamy nim formę i nakłuwamy.

Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto na tartę powinno być zarumienione.

Nadzienie:

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem ziołowym i obsmażamy na rozgrzanej patelni.

Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy około 2 minuty i dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę.

Całość doprawiamy oregano, solą, pieprzem. Smażymy jeszcze przez około 4 minuty.

Masa jajeczna:

Jajka miksujemy ze śmietanką i musztardą.

Dodajemy starty ser żółty, całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Tarta z kurczakiem i pomidorami:

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie. Na nim układamy pokrojone w plastry pomidory. Całość zalewamy masą jajeczna.

Tartę pieczemy 20-25 minut również w 180 stopniach.

Tarta z kurczakiem i pomidorami może być podawana na gorąco, ale smakuje równie dobrze na zimno!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.