Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad! A z dodatkiem lekkiej sałatki – również wiosenny 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • piersi kurczaka zagrodowego - 2 sztuki

  • imbir - 1/2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki

  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki

  • kurkuma - 1/4 łyżeczki

  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • pieprz

  • olej rzepakowy - 3 łyżki

  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem alby były cieńsze.

Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce z olejem i powstałą marynatą nacieramy kurczaka.

Mięso odstawiamy do marynowania na godzinę.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni (pod przykryciem) po 5 minut z każdej strony. Oczywiście jeśli nasze filety są cieniutkie to skracamy czas, a jeśli grube – wydłużamy.

Paprykowo-imbirowa pierś z kurczaka najlepiej smakuje serwowana z lekką sałatką i pieczonymi ziemniakami!

Uwagi

Jeśli się spieszymy możemy skrócić czas marynowania lub w ogóle go pominąć. Ilość soli możemy zmniejszyć jeśli za nią nie przepadamy i w razie potrzeby doprawić już na talerzu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.