Blok czekoladowy z 5 składników


x

Łatwy

Przystępny


Bardzo prosty w przygotowaniu, jednym kojarzy się z dzieciństwem, inni uważają go za kulinarny relikt PRLu, a dla nas to po prostu pyszny deser! Zapraszamy na blok czekoladowy 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • herbatniki - 300 g

  • gorzka czekolada - 200 g

  • mleczna czekolada - 100 g

  • masło - 100 g

  • śmietanka kremówka 36% - 130 ml

PRZYGOTOWANIE

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kremówkę i chwilę podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając.

Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną.

Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników i utworzenia sosu czekoladowego.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wylewamy około 1/4 sos czekoladowego, na nim układamy herbatniki i ponownie zalewamy sosem. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Blok czekoladowy owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12h, aczkolwiek czasami potrzebny jest dłuższy czas oczekiwania.

Zastygnięty blok czekoladowy kroimy na porcje i podajemy sam lub z dodatkiem lodów.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.