Żurek Wielkanocny


x

Łatwy

Przystępny


Żurek Wielkanocny to podstawa na Świątecznym stole 🙂 Zapraszamy na tradycyjny przepis! A jak u Was się go przygotowuje?

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 55 min 1 h 5 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 55 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • bulion warzywny - 1 1/2 l

  • zakwas na żurek - 500 ml

  • biała kiełbasa - 200 g

  • boczek wędzony - 200 g

  • kiełbasa wędzona - 200 g

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • majeranek - 2 łyżeczki

  • śmietana 18% - 5 łyżek

  • listki laurowe - 2 sztuki

  • ziarenka ziela angielskiego - 3 sztuki

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki

  • chleb

PRZYGOTOWANIE

Boczek i kiełbasy kroimy w plasterki (pamiętamy aby z boczku odkroić skórę i zwrócić uwagę na ew. kostki).

Połowę dodajemy do bulionu, drugą połowę podsmażamy do zarumieniania i również dodajemy do bulionu razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotujemy 30 minut.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do zupy razem z majerankiem i zakwasem na żurek. Gotujemy 20 minut.

Z garnka odlewamy szklankę żurku, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy z powrotem do zupy.

Żurek doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wyłączamy palnik.

Gotowy żurek wielkanocny podajemy z pokrojonym jajkiem i chlebem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.