Domowy budyń waniliowy


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe


Kupujesz gotowy budyń waniliowy bo zrobienie domowego wydaje Ci się trudne lub czasochłonne? Nic z tych rzeczy! Domowy budyń waniliowy zrobisz w dosłownie kilka minut – zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • mleko - 2 szklanki

  • masło - 1 łyżka

  • żółtka - 3 sztuki

  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

  • cukier z prawdziwą wanilią - 3 1/2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Żółtka oddzielamy od białek (robimy to starannie, aby uniknąć białka w budyniu).

W garnku umieszczamy żółtka, cukier z wanilią, masło i jedną szklankę mleka.

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką i podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Drugą szklankę mleka (w temperaturze pokojowej) mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną (nie może być grudek).

Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować dodajemy powoli zimne mleko z mąką, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy budyń zgęstnieje ściągamy garnek z palnika.

Domowy budyń waniliowy przelewamy do szklanek/pucharków i podajemy na ciepło lub zimno z owocami, sokiem owocowym lub konfiturą.

Uwagi

Przed wlaniem chłodnego mleka z mąką ziemniaczaną warto jeszcze raz zamieszać, gdyż skrobia lubi osiadać na dnie!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.