Deser jogurtowo-bananowy z prażonymi orzechami


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Deser jogurtowo-bananowy to prawdziwa poezja smaku! Delikatny jogurt grecki, karmelizowane banany, prażone orzechy… można jeść i nie przestawać!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • jogurt grecki - 300 g

  • banany - 2 sztuki

  • orzechy (włoskie, laskowe) - 1 garść

  • cukier - 1/2 szklanki

  • masło - 2 łyżki

  • woda - 3 łyżki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Banany obieramy i kroimy w większe plastry.

Na patelni z grubszym dnem rozpuszczamy cukier z wodą (na małym ogniu) i doprowadzamy do wrzenia.

Gdy zacznie tworzyć się karmel dodajemy masło, szczyptę soli i cały czas mieszamy do połączenia składników.

Do karmelu wkładamy banany i karmelizujemy je około 5-6 minut do zarumienienia.

Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni i małym ogniu (to ważne, aby się nie przypaliły), cały czas mieszając.

W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwowo – jogurt gracki, karmelizowane banany, prażone orzechy, jogurt, banany, orzechy. Całość możemy przyozdobić świeżymi bananami!

Deser jogurtowo-bananowy z prażonymi orzechami najlepiej smakuje podawany od razu po przyrządzeniu!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.