Hiszpańska tortilla

 

(czas przygotowania 40 minut, porcja dla 4 osób)

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Wiele osób jak słyszy słowo tortilla to od razu myśli o meksykańskich, cienkich plackach, w które zawijamy mięso lub zapiekamy jako quesadille. Mają oczywiście rację, ale warto też poznać danie o tej samej nazwie, ale zupełnie inne! Hiszpańska tortilla (Tortilla española) robiona jest z ziemniaków, podawana na ciepło oraz zimno i smakuje naprawdę super, a robi się ją niezwykle prosto 🙂

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2/3 oliwy i smażymy ziemniaki około 15 minut (na małym-średnim ogniu), po tym czasie dodajemy cebulę, czosnek, szczyptę soli i smażymy jeszcze 5-7 minut. Oczywiście co jakiś czas mieszając. Całość ściągamy z patelni.

W misce ubijamy jajka trzepaczką lub widelcem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Roztrzepane jajka łączymy z ziemniakami. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek, wykładamy ziemniaki i smażymy około 5-7 minut. Następnie patelnię przykrywamy talerzem i odwracamy. Odkładamy patelnie na palnik i delikatnie zsuwamy tortille z powrotem. W ten sposób przewracamy ja na drugą stronę. Ponownie smażymy około 5-7 minut.

Hiszpańska tortilla może być podawana na ciepło lub zimno, pokrojona na porcje.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Hiszpańska tortilla

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 4 = 24

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital