Chleb włoski z rozmarynem


x

Normalny

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Chleb włoski to prawdziwa rewelacja! Jest chrupiący, delikatnie ziołowy, smakuje idealnie nawet z samym masłem albo maczany w oliwie, a robi się go bardzo prosto 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 50 min 1 h 20 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • mąka pszenna - 3 szklanki

  • suszone drożdże - 1 łyżeczka

  • woda - 1 1/2 szklanki

  • sól - 1 łyżeczka

  • rozmaryn - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mąka do podsypywania i oprószania

PRZYGOTOWANIE

Przegotowaną wodę, pozostawiamy na blacie kuchennym, aby nabrała temperatury pokojowej.

Do głębszej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, a następnie wlewamy wcześniej przygotowaną wodę.

Całość mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy na całą noc (około 11-12 godzin).

Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką (ręce również oprószamy), dodajemy rozmaryn i wyrabiamy ciasto. Jeśli bardzo przykleja się do rąk możemy podsypać je mąką.

Miskę wykładamy papierem do pieczenia i obficie posypujemy mąką.

Przekładamy ciasto na chleb i jego wierzch również posypujemy mąką, odstawiamy na około 1.5-2h.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy większą keksówę, aby się nagrzała.

Wyciągamy ją, przekładamy ciasto na chleb (możemy je zwyczajnie obrócić „do góry nogami” za pomocą papieru do pieczenia), wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 185 stopni i dopiekamy przez 20 – 25 minut.

Gotowy chleb włoski z rozmarynem podajemy z oliwą, masłem lub ulubionymi dodatkami!

Uwagi

Czas oczekiwania na chleb wynosi 14h, z podstawowego przepisu otrzymamy 1 bochenek. Zarówno łyżeczka drożdży jak i soli nie powinna być kopiata, ale też nie płaska! Ciasto ma konsystencję bardziej lejącą, jest to normalne i nie dosypujemy za dużo mąki!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.